keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Mitä vaihtovuodeltani odotan?



Heips!

Lähtöön on nyt aikaa kymmenisen päivää ja täytyy sanoa, että kyllä jännittää! Välillä iltaisin on tosi vaikea nukkua ja olo on toisinaan aika hermostunut. Hyvästelin eilen jo yhden hyvän ystäväni, jonka kanssa olin kaupungilla ja jota en enää näe ennen lähtöä, joten lähteminen alkaa tuntua koko ajan konkreettisemmalta.



Itseilkimys 2, 3D:nä, suosittelen!



Mun hostäiti on laittanut mulle ihania viestejä esimerkiksi siitä, että menemme heti seuraavina päivinä kun olen saapunut, tapaamaan heidän sukulaisia. Sen lisäksi hän kysyi, jos tahtoisin lähteä elokuussa viikonloppuna telttailemaan rannalle. Kuulostaa kivalta mun mielestä, joten toki vastasin myöntävästi. Sen lisäksi hän lähetti kuvan koiranpennusta, joka saapuu meille samoihin aikoihin kuin minäkin. On todella suloinen pikku kaveri, täytyy sanoa! :)

Ja nyt sitten asiaan: mitä vaihtovuodeltani odotan?


1. Uusia ystäviä

Ystävien hankkimiseen USA:ssa ovat kaikki vaihtarit ja toimihenkilöt nimenneet yhden ohjeen ylitse muiden. Painotetaan, että täytyy olla itse aktiivinen. En siis voi olettaa, että mua tullaan aina kysymään mukaan, vaan pitää rohkeasti mennä kysymään muilta, jospa saisin liittyä seuraan. Haaveeni on kuitenkin saada ystäviä ja uusia "perheenjäseniä", joiden kanssa välit pysyvät lämpiminä vuosikaudet!

2. Kulttuuri shokki

Olen kuullut, että uuteen kulttuuriin sopeutuminen noudattaa usein seuravanlaista kaavaa:
- Ensin kaikki tuntuu pari viikkoa ihanalta, missään ei ole mitän vikaa ja kaikki on paljon paremmin kuin Suomessa.
- Sen jälkeen kaikki alkaa tuntua kamalalta, saattaa tulla koti-ikävä ja isäntäperheenkin tavat saattavat alkaa ärsyttää. Suomessa on kaikki paremmin.
- Kolmas ja viimeinen vaihe on sopeutuminen, jolloin osaa nimetä molempien kulttuurien hyvät ja huonot puolet. Kulttuuri alkaa tuntua jokseenkin omalta.

Voin hyvinkin kuvitella, että itseni kohdalla sopeutuminen menisi näin, saa nähdä!

3. Kielitaito

Varmasti Englannin kielitaitoni tulee paranemaan. Olisi ihanaa tulla kotiin Amerikkalaisen aksentin kanssa ensi kesänä. Saattaa olla todella outoa ensimmäiset viikot kun pitää oikeasti pärjätä kaiken aikaa vain Englannilla. Jaiks!

4. Amerikkalainen "High school spirit"

Ainakin exploriuksen esitteissä kerrotaan, että kouluhenki on täysin erilainen USA:ssa. Siellä sanotaan, että alat suurinpiirtein rakastamaan kouluasi. Lähes kaikki jäävät koulun jälkeisiin harrastuksiin ja niin mäkin olen suunnitellut. En tarkalleen edes tiedä, mitä odottaisin koululta. Ehkä se on jotain tosi mahtavaa verrattuna Suomeen, saa nähdä!

5. Yllätykset

Jotkut pienetkin arkipäivien kulttuurierot saattavat yllättää. En ole ikinä ollut USA:ssa, joten heidän jotkut toimintamenetelmänsä voivat tuntua oudoilta. Lupaan heti kirjoittaa, mitkä asiat ovat mut yllättäneet, mitä asioita en tiennyt ja varsinkin jos matkaan tulee suuria ihmetyksiä.

6. Kokemusrikas vuosi

Toivottavasti ei tule tylsää! Kumpa mun vuosi olisi täynnä tekemistä. Luulen, että koulu-urheilut, perheenjäsenet, reissailut ja ystävät koulun ohella tulevat pitämään aikatauluni kiireisenä. Ainakin toivon näin. Haluaisin myös kiertää Kalifornian nähtävyydet ja huvipuistot. Se olisi ihanaa, mutta onneksi pääsen ainakin näkemään New Yorkin tärkeimmät turistikohteet. Luulenpa, ettei se Kaliforniakaan ihan tuntemattomaksi jää yli kymmenen kuukauden asumisen jälkeen. :)

7. Suuret tunteet

Ihanaa tavata uusi perhe Amerikassa! Kauheeta jättää läheiset Suomeen kohta, vielä surullisempaa lähteä USA:sta ensi kesänä, kun tietää, ettei mennyttä vuotta tule koskaan saamaan takaisin. Ihanaa nähdä läheiset Suomessa vuoden jälkeen. Kivaa tutustua USA:ssa uusiin ihmisiin. Hirveää olla joulu ilman perhettä. Suuri lähtöjännitys jyllää koko ajan. Sika siistiä päästä lähtemään! Pian tapaan jo muut vaihtarit samassa tilanteessa!

Tämä vuosi tulee varmaankin olemaan aikamoista tunteiden vuoristorataa kun sitä miettii. Toisaalta se tekee tästä vuodesta ainutlaatuisen. Yritän nauttia joka hetkestä, koska hetken merkitystä itselleen ei välttämättä ymmärrä ennen kuin siitä tulee muisto.



Olen viettänyt paljon aikaa siskoni kanssa. Hän saa kestää seuraani koko vuoden edestä :)


Siskoni koiranpennusta, Pumesta on tullut mulle tosi tärkeä. Se on jo iso tyttö, kun tulen takaisin. <3




Tässä nyt muutamia asioita, jotka tuli mieleen. Kuvat on tässä parin päivän aikana otettu. Huomenna lähden perheen ja ystävän kanssa matkalle Power Parkiin, joten hyvää loppuviikkoa kaikille ja kirjoittelen taas ensi viikolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti